tiistai 26. heinäkuuta 2011

KESÄURAKKA



Tänä kesänä päätimme maalata vanhan rintamamiestalomme. Ei sitä oltu maalattukaan kun viimeksi rakentamisvuonna 1957, joten oli jo aikakin.

Iso on urakka, kun on vanhan maalin raaputtamista, lautojen vaihtamista, ikkunanpokien raaputtamista ja maalaamista, sokkelin ja ovien maalaus, uudet ikkunoitten ulkolaudat ja vaikka mitä.

Talosta tulee heleän keltainen ja ikkunoiden pokista valkoiset. Sokkelin ja ovien värejä emme ole vielä päättäneet; vaihtoehtoina siniharmaa tai punertava, ei kuitenkaan tummia sävyjä. Kattomme on punainen.

Katsotaan mitä vielä ehdimme ennen kuin syksy koittaa. Tarkoitus olisi saada kertaalleen seinät maalattua, ja ensi kesänä toinen kerros, jos emme nyt ehdi maalaamaan. Ikkunanpokia ja pientä viilausta voi tehdä hiukan syksymmälläkin. Voi olla että sokkeli ja ovet jäävät ensi kesään. Ja ensi kesänä olisi tarkoitus puhdistaa kattotiilet, joten kyllä hommaa riittää!


OMITUISTEN OTUSTEN KERHO







Unikkojen sisuskalut näyttävät ihan joltain mönkijäisiltä.


lauantai 16. heinäkuuta 2011

RUMAT ANKANPOIKASET





Idänunikon nuput ovat läheltä aika karmaisevan tai humoristisenkin, ehkä jopa eroottisenkin näköisiä.


PUUTARHAKUVIA









Tässä kuvia pihaltamme. Päivänkakkarat ovat kuihtumassa, mutta unikkoja aukeaa joka päivä lisää. Niiden värit hehkuvat kauas. Ruiskaunokit kukkivat myös, ja kehäkukat kasvattavat nuppujaan. Amppeleissa on köynnöskrassia, niissä ei ole vielä näkynyt kukannuppuja. Viime vuonna tähän aikaan ne kukkivat upeasti.


MERIMAISEMA





Ohra- ja vehnämeri lähitiemme varrella.


Viljan kylväminen, kasvaminen, kypsyminen ja puiminen rytmittävät kesää ja muuttavat maisemaa talomme ympärillä.

maanantai 11. heinäkuuta 2011

UKKOSPILVET







Tänään illalla ukkospilvet kerääntyivät talomme yläpuolelle raskaina kieppuen eri suuntiin. Noin synkät pilvet ovat täynnä vaaraa ja tappavaa energiaa, ja siksi ne ovatkin niin suunnattoman kiehtovia. Pari salamaa välähti ja rankkasade iskeytyi maahan, mutta pilvet onneksi kiisivät ylitsemme.

Monta vuotta valitin kuinka vähän nykyään on ukkosia, mutta viime ja tänä kesänä ukkoset ovat palanneet erittäin voimakkaina. Tietenkin täällä maaseudulla ukkosmyrskyt tuntuvat myös konkreettisemmin, koska sähkölinjat ja elektroniikka ovat haavoittuvaisempia kuin kaupungeissa.


Ja tänään ei tarvitse kastella kukkia! :)

ILTARUSKO





Viime iltoina on ollut uskomattoman kauniita auringonlaskuja. Ukkosten ja rankkasateiden jälkeen maa myös höyryää voimakkaasti ja sumentaa maiseman pehmeäksi.


POLTTAVAN KAUNISTA





Tuli on kiehtovaa, kaunista, pelottavaa, polttavaa, puhdistavaa, tuhoavaa, voimakasta, puoleensa vetävää, elämän loppu ja alku.

(Avomieheni poltti jokunen päivä sitten roskia pellollamme.)


lauantai 9. heinäkuuta 2011

HEDELMIÄ TAMPEREELLA VIELÄ PARI PÄIVÄÄ






Tampereen taiteilijaseuran kesänäyttely Valonkerääjät vielä tiistaihin 12.7. asti Taidekeskus Mältinrannassa.

Itseltä esillä nuo kolme kiiltokuvahedelmää. Kuvassa etualalla myös Sanni Sepän veistos Eräs koira.


JUSELIUKSEN MAUSOLEUMI









Olin ripustamassa AvaraTaide ry:n näyttelyä Porissa, ja nipistin aikaa käydäkseni Juseliuksen mausoleumissa Käppärän hautausmaalla. Oli kuuma helteinen päivä, ja kävely tuntui pidemmältä kuin luulin ja sandalit hiersivät jalkoja, mutta paikalle meno kyllä kannatti.

Teollisuusmies Fritz Arthur Jusélius rakennutti mausoleumin tuberkuloosiin vuonna 1898 11-vuotiaana kuolleen tyttärensä Sigrid Juséliuksen muistolle.

Alun perin mausoleumia koristivat Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen maalaamat freskot. Freskot kuitenkin tuhoutuivat seinämateriaalin vuoksi ja lopullisesti myöhemmässä tulipalossa. Jorma Gallen-Kallela maalasi kuitenkin vuonna 1933-39 isänsä luonnosten pohjalta freskot uudestaan; Halosen freskoja ei uusittu.

Hieno paikka, suosittelen käymään.

http://www.porievl.fi/index.php/hautauspalvelut/juseliuksen-mausoleumi



keskiviikko 6. heinäkuuta 2011




HULLUJA MUURAHAISIA JA MUITA OLIOITA

9.-31.7.2011

Galleria 3H+K

AvaraTaide ry:
Carita Berg, Teija Hakala, Anja Härkönen, Heli Innala, Anna Kirstinä, Miina Laine, Tiina Leppänen, Kanerva Niemelä, Pasi Niininen, Anu Nirkko, Kirsi Porrassalmi, Merja Tanhua, Marje Viitala

Tervetuloa avajaisiin perjantaina 8.7.2011 klo 18!


Galleria 3H+K
Itsenäisyydenkatu 47, Pori
avoinna ke-pe klo 13-18, la-su klo 12-16

perjantai 1. heinäkuuta 2011

HEINÄKUUN ENSIMMÄINEN UKKONEN
















Aamukuudelta alkoi vaimea jyrinä, joka kierteli ja kaarteli kunnes osui kohdalle ja välkytti ja kumisi oikein kunnolla. Vettä tuli hetken niin rajusti että piha lainehti. Neljä tuntia ukkonen pyöri näillä tienoilla ja sitten jatkoi pohjoiseen päin. Lämpötila hiukan laski, +21 C, eli nyt hetken helpotus helteeseen.