tiistai 6. maaliskuuta 2012

Kitschiä ja kipsiä



Kitschiä ja kipsiä
Heli Innalan maalauksia ja Merja Nykäsen tilateoksia
9.3.-1.4.2012
Galleria Kivipankissa


Avajaiset perjantaina 9.3.2012 klo 17-19. Tervetuloa!

Kuvataiteilijat Heli Innala Sastamalasta ja Merja Nykänen Vaajakoskelta tapasivat ensimmäisen kerran jatko-opintojen yhteydessä Tampereen ammattikorkeakoulussa vuosina 2002 - 2004. He ovat esittäytyneet yhdessä yhteisnäyttelyissä myös aikaisemmin, mm. Haiharan taidekeskuksessa Tampereella. Nyt heillä on esillä Galleria Kivipankissa maalauksia ja tilateoksia. Heli Innalan ainakin näennäisesti pinnalliset kiiltokuvamaalaukset luovat voimakkaan vuoropuhelun Merja Nykäsen hyvyyden ja pahuuden eroa etsivien tilateosten kanssa.


Heli Innala:
”Akryylimaalaukseni MDF-levylle ovat toisintoja ja leikittelyjä lapsuuteni kiiltokuvista. Niissä yhdistyvät nostalgia, muistot, menneen maailman arvot ja näkemykset, esteettisyys, kimallus ja kitsch. Tutkin siis lapsuuden kuvamaailmani muuttumista. Pärjäävätkö kiiltokuvat nykypäivän visuaaliselle kuvatulvalle? Aihemaailmaksi olen valikoinut kukkia, hedelmiä, marjoja ja eläimiä. Lapsena nämä kuva-aiheet olivat itselleni kauniita, ihastuttavia, hellyyttäviä ja söpöjä, mutta entä nyt?

Mitä kiiltokuvat kertovat nykypäivän aikuisen silmin kuvia tarkastelevalle katsojalle sekä minulle länsimaisesta yhteiskunnasta, arvoista, kauneudesta, historiasta, uskonnosta, traditioista? Näkyvätkö nämä selkeämmin suurentaessani kiiltokuvan kokoa ja muuttaessani ne maalauksiksi?”


Merja Nykänen:
”Usean vuoden ajan olen tutkinut arvomaailmaa yhteiskunnan ja älyn tuomasta näkökulmasta tilataiteen keinoin. Jokainen näyttelykokonaisuus on vahvasti sisältökeskeinen, jossa teos on vain ulkoinen merkki sisällöstä.
Tässä näyttelyssä haluan kaivaa sitä hienon hienoa eroa hyvyyden ja pahuuden väliltä, sekä pohtia ihmiseen vaikuttavien ympäristötekijöiden merkitystä. Tämän tilataideteoskokonaisuuden pohjavireenä toimii Antti Nylénin tulkitsema Charles Baudelairin teos ”Pahan kukat.”
Tässä näyttelyssä viattomuus katoaa, hyvyys muuttuu pahuudeksi, rakkaus vihaksi. Tämä näyttely on ruma viite elämästä, jota elämme. Se, mitä tapahtuu kiillotettujen kulissien; kiiltokuvamaailman takana.”

Galleria Kivipankki
Seppolantie 7, Jämsä
avoinna ti-su klo 12-17

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti