torstai 23. kesäkuuta 2011

JAATSI


Näyttelyni Kristiina Alatalon kanssa päättyi tänään Sastamalassa Kulttuuritalo Jaatsilla. Harva tietää, että rakennus on Akseli Gallen-Kallelan lapsuudenkoti.

Akselin isä Peter Wilhelm Gallén toimi Tyrvään nimismiehenä ja rakennutti Jaatsin tilalle kartanotyyppisen päärakennuksen suurina nälkävuosina 1867-68. Akseli oli kolmivuotias.


Akselin äiti, Mathilda Wahlroos, intellektuelli harrastemaalari, oli suuri puutarhan ystävä ja kasvatti Jaatsilla jalopuita ja lukuisia omenapuita ja kasvihuoneessa jopa viinirypäleitä. (Saimme muuten viime kesänä lahjaksi Jaatsin omena / Gallen -omenapuulajikkeen.) Gallénit asuivat Jaatsilla vuosina 1867-1884. Poika ja varis-maalauksen Akseli maalasi Tyrväällä vuonna 1884 ollessaan kesänvietossa Sipin talossa. Maalaus avasi ovet Pariisin taidekouluun.

Mathilda Gallén joutui myymään Jaatsin tilan, ja rakennus oli virkamiesten omistuksessa ja käytössä. Tyrvään kunta osti rakennuksen ja se toimi kunnantalona vuoteen 1973. Sen jälkeen rakennus toimi teollisuus- ja tilapäiskäytössä.

Vammalan kaupunki kunnosti talon kulttuuritilaksi vuonna 1990. Kulttuuritalossa järjestetään nykyisin vaihtuvia näyttelyitä, konsertteja ja tapahtumia. Talossa sijaitsee myös kulttuuripalveluiden toimisto.

Lisää tietoja löytyy esim. osoitteesta:

http://sastamalankaupunki.fi/sastamala/liitetiedostot/editori_materiaali//8535.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti