tiistai 10. heinäkuuta 2012

Tarton yliopiston taidemuseo










Keskiviikkona kävimme Tampere Majan ihan vieressä olevan Tarton yliopiston taidemuseossa, missä oli esillä antiikin Kreikan kuuluisista veistoksista kipsikopioita ja seinillä kopioita Pompeijin seinämaalauksista.


"Tarton kaupungin tärkeimpiä maamerkkejä on Tarton yliopisto, joka on Pohjoismaiden vanhimpia yliopistoja. Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf perusti Academia Dorpatensiksen vuonna 1632. Tieteeseen ja vuosisatojen aikana muodostuneisiin akateemisiin perinteisiin ovat tuoneet tuulahduksia niin ruotsalaiset, saksalaiset kuin venäläisetkin vaikutteet. Yliopiston virallinen kielikin on vaihtunut saksasta venäjään ja viimeksi viron kieleen. Yliopisto on saanut myös tieteen tekemisen arvostetuimman palkinnon, Nobelin vuonna 1909 Wilhelm Ostwaldin työstä fysikaalisen kemian alalta.

Tarton yliopistossa on yhdeksän tiedekuntaa lääketieteestä filosofiaan ja neljä erillistä oppilaitosta ympäri Viroa. Yliopistossa opiskelee 18 000 opiskelijaa ja yliopiston palveluksessa on 1 700 työntekijää. Suomalaisia tutkinto-opiskelijoita on hieman yli sata. Suurin osa heistä on lääketieteen alalta, mutta suomalaisia löytyy muun muassa oikeustieteen, humanistisesta, kasvatustieteen ja taloustieteiden tiedekunnistakin. Myös useita suomalaisia vaihto-oppilaita viettää vuosittain lukukauden tai -vuoden Tartossa, erityisesti opiskelemalla sukulaiskieltä viroa."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti